Jean Louis Denois Pioneer in het wijnmaken zonder sulfiet

22.02.2016

Jean Louis DeniosJean-Louis Denois is de zoon van de 6e generatie wijnmakers, geboren en getogen in de Champagnestreek. Hij studeerde voor wijnmaker in Beaune en werd kort daarna wijnmaker in Zuid-Afrika bij Boschendaal. Daar heeft hij meegeholpen aan de ontwikkeling van de 'Cap Classique'. De eerste mousserende wijn van Zuid-Afrika.

Bij zijn terugkomst naar Frankrijk heeft hij gezocht naar een regio die vergelijkbaar is met die van de Bourgogne en waar de pinot noir en chardonnay optimaal kunnen rijpen. Dit heeft hij gevonden in de streek van de Limoux, een regio waar je werkelijk de koelte van de Atlantische oceaan kunt voelen in de hogere Aude Vallei . Hier heeft hij Domaine de la Borde Longue gesticht.

 

"Les innovations d'aujourd'hui seront les traditions de demain".

Wijnmaker Jean Louis Denois (JLD) teelt zijn druiven sinds 2012 zonder sulfiet. Ook slaagt hij erin enkele wijnen voort te brengen zonder toegevoegde sulfieten en dit zonder enig smaakverschil met de wijnen met sulfiet. Na Jaren ervaring heeft hij zijn vinificatie afgesteld dat hij zijn druiven zodoende kan behandelen, dat er geen oxidatie/bacteriële infecties kunnen optreden (verantwoordelijk voor een onzuivere smaak/ smaak en geurverlies).

 

Wat zijn nu eigenlijk sulfieten?

SO² is het enige toxische additief dat is toegelaten bij bio en biodynamische wijnen.

 

Waarom gebruikt men nu precies sulfieten?

Sulfiet zal eerst bacteriën en daarna ook ongewenste gisten uitschakelen. Tenslotte remt het oxidatie van de wijn af waardoor de houdbaarheids­termijn sterk verlengd wordt bij wisselende temperaturen.

 

Hoe gaat hij te werk om die sulfieten te elimineren?

Ten eerste gaat hij in de wijngaard meer bemesten met compost en druivenmost om het stikstofgehalte te doen stijgen en zo de plant extra te gaan voeden.

Ten tweede plukt hij enkel handmatig tijdens de vroege ochtend en dit in meerdere selecties, om enkel de optimaal rijpe druiven te kunnen plukken. Zo heeft hij druiven met een optimale Ph-waarde (die zorgt voor fraîcheur). De druiven worden in kleine kistjes vervoerd, geselecteerd bij ontvangst en gaan vervolgens via de zwaartekracht in de pers of vat, gevuld met Co². Nu zal de druif/jus constant in contact staan met toegevoegde Co². Ook is de hygiëne in zijn wijnkelder extreem gecontroleerd en dit wordt continu opgevolgd. Wat cruciaal is om bepaalde schimmels of bacteriën te weren.

Ten derde gaat hij tijdens de wintermaanden, wanneer je jus natuurlijk is afgekoeld een filtering toepassen die de laatste onzuiverheden gaat wegfilteren. Zo is zijn wijn klaar voor botteling, transport en stockage bij zijn diverse klanten.

 

Wat zijn de voordelen van wijnen zonder sulfiet?

Ze bezitten een grotere hoeveelheid fruit, hebben meer complexiteit en zachtheid in de mond, zijn bovenal open en verdoezelen geen smaken en bezitten tannines die nobeler en minder agressief zijn.

 

JLD zegt het zelf: alles begin in de wijngaard, vaak maakt de wijnmaker de fout om een wijn zonder sulfiet te maken met te zwakke druiven, daardoor krijgt men onzuiverheden en minder aangenaam proevende wijnen. JLD met zijn meer dan 30 jaar ervaring kent de cruciale punten om zijn wijnen te bereiden. Zijn wijnen behoren dan ook tot de top van deze innovatie. En hij wil hiermee de wereld tonen dat het mogelijk is.  Vandaar zijn leuze "Les innovations d'aujourd'hui seront les traditions de demain ». 

Denois Vineyard